Goodbye NY, Hello Iceland!!

Door: Marianne

Blijf op de hoogte en volg Marianne

28 September 2011 | IJsland, Reykjavik

Ik schrijf dit bericht vanuit Reykjavik, IJsland! Vanaf een heerlijke bank, languit onderuit, genietend van IJslands bier en toastjes met IJslandse brie, kijkend naar de Big Bang Theory... Aaahh.. Ik voel me thuis (maar dat kan ook komen doordat het huisje vol Ikea meubels staat :)).

Om te beginnen even een bedankje aan alle lezers!! Bedankt voor alle lieve, leuke reacties, ook via sms en mail. WAUW! Super. Btw. Lennart, je chipotle is binnen. Je kunt je prijs binnenkort komen ophalen! (ik kom dan wel de komende tijd niet bij je eten ok? ;))

Straks alles over Reykjavik tot nu toe, nu eerst nog even onze laatste daagjes USA.

WE ZIJN UIT GEWEEST IN NEW YORK!! AAAAHH!! Voor ons allemaal de eerste keer. Het was helaas niet helemaal wat we ervan verwacht hadden... Bij de eerste tent werden we geweigerd (na een half uur rij.. pfff). Blijkbaar was het een 'invited' party. Maar als we zo eens om ons keken mochten we waarschijnlijk niet naar binnen omdat onze rokjes niet kort, onze hakken niet hoog en ons decollete niet diep genoeg waren. Alle vrouwen hadden LETTERLIJK hetzelfde aan. Allemaal een kort zwart jurkje en extreem hoge hakken (10cm +). De een stond het wat beter dan de ander, maar verder weinig diversiteit, met als resultaat dat uiteindelijk geen een vrouw meer echt speciaal was. Wilden wij hier uberhaupt wel tussen feesten?? Waren we daar niet veel te bijzonder voor?? ;)
Toen we bij de volgende tent wel binnen werden gelaten bleek dat een of ander fancy Thai Restaurant te zijn met een club erboven. Daar was het vrij rustig en daarom ook wel gezellig. We hebben lekker gedanst, gezopen en de billenshake gedaan. Ok, ik geef toe, een avond Vibes was misschien leuker geweest, maar ja, de Vibes staat nu eenmaal niet in New York. AAAAh.

De volgende dag hebben we ontkaterd met een lunch in een 'organic eettentje', waar ze fantastisch bruin brood serveerden met veel salade en avocado. YUM!! Daarna hebben we de boot gepakt in Battery Park. Dat klinkt alsof het snel ging.. maar uiteraard moesten we door een airport-like controle, inclusief alles uitdoen (met metaal) en metaaldetectors (amerikanen....). Idee was om op zowel Liberty Island als Ellis Islands af te stappen, maar, luilakken dat we zijn, waren we te laat voor het 2e eiland :(. Hoewel het erg gaaf was om die groene mannelijke mevrouw eens van heel dichtbij te zien, en hoewel de skyline van Manhattan er ERRUG gaaf uitzag vanaf Liberty Island, was ik behoorlijk teleurgesteld dat er geen boot meer naar Ellis ging. Ellis was eigenlijk het enige dat ik dit jaar nog wilde doen in New York, ik had zoveel goede verhalen gehoord!! Maar goed, reden te meer om nog eens terug te komen.

Na de behoorlijk turbulente boottocht (zeebenen!! Niet filmen!!) zijn we nog even bij Ground Zero gaan kijken. Blijft bizar dat daar 10 jaar geleden zo'n ONWIJS drama heeft plaatsgevonden. De monumenten mochten we helaas niet bekijken, maar wel konden we even rondlopen in het memorial center, wat eigenlijk, heel oneerbiedig gezegd, een soort 9/11 shop was (amerikanen....). We zagen ook de nieuwe torens in aanbouw, waaronder de Freedom Tower, die inmiddels al zo hoog is als de omliggende wolkenkrabbers en daar uiteindelijk een stuk bovenuit zal steken.

Op de laatste dag zijn we allemaal gaan shoppen. Reshmi alleen en Anja en ik samen. We hebben best leuke dingetjes gekocht (oa een trui waarvoor ik nu, hier in Ijsland, god op mn blote knietjes dank). Reshmi was zelfs zo op dreef dat ze bijna de taxi naar het vliegveld mistte. Gelukkig verscheen ze net op tijd, of tenminste, er verschenen 100 tassen, met daartussen nog een paar mooie bruine ogen :). OMG wat had die veel geshopt!!!! Zoveel dat ze 'a little bit overweight' had bij het inchecken, terwijl haar koffer in NL nog de lichtste van de 3 was.

Na een voorspoedige vlucht van 5 uur, waarvan ik gelukkig 3 uur heb geslapen, arriveerden we eindelijk (aaaaah!) in Reykjavik. Met de shuttle werden we naar ons appartement gebracht, wat nog even spannend was, want we hadden wat geschoven met de check-in tijden (lag de sleutel er al wel??) en ik had niet al te uitgebreid op de site rondgekeken noch recensies gelezen (was het wel echt zo mooi?). Maar gelukkig, de sleutel zat netjes in het sleutelboxje en oh oh oh oh oh wat was (is) het appartement mooi!!!!! YES!!! Het huisje ligt zowel in het centrum als aan het water (een fjord!). Het heeft een eigen keukentje en 3 aparte bedden. Het is bovendien erg gezellig ingericht.

Eerste indrukken van IJsland:
- KOUD!!!! Des te meer nu ik weet dat het bij jullie 25 graden is. Hier is het tussen de (auw) 7 (auw) en (auw) 11 (auw) graden. Bovendien lekker regenachtig en winderig (stop met lachen!!). Met new york scheelt het zo'n 20 graden. WENNEN DUS. Maar het gaat al beter. Alles went (we komen uit Nederland potverdrie). En af en toe schijnt ook het zonnetje, gaat de wind liggen en kan kledinglaag 3 even uit.
- Stinkt!!!! Alles ruikt hier naar scheten. Uiteraard is dat de zwavel in het water, want IJsland is een en al vulkaan en al het water wordt door vulkanische bronnen (geysers) verwarmd. Na het douchen vraag je je dus af of je wel echt schoon bent..
- Gezellig, sfeervol, knus!! Reykjavik is echt een hele leuke stad. Zoveel leuke straatjes vol winkeltjes, barretjes, restaurantjes, souvenirshopjes en de meest schattige huisjes. Het is echt een dorpje, een beetje vergelijkbaar met waar je in de winter heen zou gaan voor een kerstmarkt (de eerste kerstwinkel hebben we btw ook al gezien).
- Duur!!!! Alles is d u u r. Punt. (behalve het appartementje..). Vooral de IJslandse kleding, jeweetwel die dikke wollen truien, handgemaakt, met een ruitachtig patroon. Ik had er eigenlijk graag een jurkje van gekocht. Maar om er nou 30000-40000 kronen (= iets van 180-250 euro) voor neer te leggen? Ik heb wel handschoenen gekocht. Geen overbodige luxe hier!!
- FANTSTISCH!!! Het is mooi hier. Beeldschoon. Onbeschrijflijk..

OMG it is so ICELANDIC! (ons nieuwe stopwoordje :)).

Vandaag hebben we de Golden Circle tour gedaan. Om stipt half 9 werden we opgehaald om te vertrekken richting de prachtige vulkanische landschappen.. de ijslandse natuur! We hebben veel gezien. Om te beginnen natuurlijk de wereldberoemde Geysers (geysir)!!!! Nog best lastig om die op de foto te krijgen, want, in tegenstelling tot wat iedereen denkt, spuit die (1tje maar ja..) niet de hele tijd, maar om de 5-10 minuten ofzo. Als je een paar mooie plaatjes wilt sta je er wel een tijdje hoor (in de kou....). Ook hebben we fantastische watervallen gezien die niet veel onderdeden voor de Niagara Falls (waarom waren we daar ook alweer heen gegaan ? :)). Erg mooi om het verschil tussen Amerikanen en Ijslanders te zien als het gaat om natuurlijke attracties. Amerikanen bouwen er een pretpark omheen en vragen er geld voor; ijslanders laten de natuur met rust.. prachtig... Verder hebben we een krater gezien (ingestortte vulkaan), diverse vulkanen, bergen, kleinere watervallen, kristalheldere beekjes en geothermische bronnen, mega-forellen, schapen met hoorns en lange haren en lieve paardjes in alle mogelijke kleuren. Onze tourguide was het tegenovergestelde van Ming. Aardig, grappig en boordevol goede verhalen over wat er links en rechts zoal te zien was.

Kortom we vermaken ons prima hier!! Gek genoeg voelt onze vakantie nu pas echt als vakantie. Het is hier zo rustgevend, zo stil, zo sereen. We hoeven bovendien niks meer te regelen, we zitten op loopafstand van alles en hoeven geen rekening te houden met anderen zoals in een hotel of hostel. Helaas is Anja wel een beetje ziekjes. Hoop dat ze zich na een nachtje goed slapen wat beter voelt! Resh en ik gaan zo in elk geval even een kroeg opzoeken (hoewel..zoeken?.. het stikt er hier van!).

Jongens, Reykjavik is te gek!! Ik kan het iedereen aanraden!!!!!

Marianne

@Anja Beterschap!!

hafa gaman!

• 28 September 2011 - 23:46

Anja:

Bedankt voor de beterschapswens! maar 't is slechts een verkoudheidje hoor; ben gewoon mee naar de kroeg gegaan! Knutselbar, toch Resh?;-) Aardige mensen, die IJslanders!

• 29 September 2011 - 06:51

Hanneke:

Wat een geweldig verhaal weer.. en wat ben ik stiekem jaloers op jullie!! Geniet van de laatste dagen!! An, ik hoop dat je na een nachtje goed slapen weer ok bent!!

• 29 September 2011 - 10:59

Kees:

Nooit zo veel behoefte gehad om IJsland te bezoeken, maar door dit verhaal stijgt het op m'n prioriteitenlijstje. De VVV van Reykjavik zal je dankbaar zijn. ;-)
    Bedankt voor al je mooie verhalen. Met heel veel plezier gelezen!
    Ik wens jullie nog veel plezier en een prettige terugreis.

• 29 September 2011 - 15:51

Tunja:

Mary, Anja en Reshmi, geniet lekker, het klinkt geweldig! Ik hoorde ook dat jullie al snel weer terug naar Nederland gaan, alvast goede reis! xx

• 29 September 2011 - 21:45

Michiel:

Dikke mik in Reykjavik. ;-)

• 30 September 2011 - 07:22

Maartje:

Nog even relaxen daar hoor! Als dit echt als vakantie voelt moet je het er van nemen... voor je het weet zie ik jullie (eindelijk) weer op het werk ;-)